Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ανάμνηση της δολοφονίας 70 φοιτητών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Η μέρα αυτή υπενθυμίζει τους αγώνες που έχουν γίνει κι αυτούς που συνεχίζουν να γίνονται ενάντια στην επικράτηση του φόβου για το διαφορετικό, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις αλλά και την κυριαρχία του μισαλλόδοξου πολιτικού λόγου από θεσμικούς παράγοντες και ΜΜΕ.

Δυστυχώς η παγκόσμια αυτή ημέρα, βρίσκει την Ελλάδα να αντιμετωπίζει περιστατικά των τελευταίων ημερών που έχουν σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Παρακολουθούμε με αγωνία τη στοχοποίηση που υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες, τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους αλλά και εργαζόμενους τόσο φορέων παροχής υπηρεσιών προς πρόσφυγες, όσο και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι εμπρησμοί δομών υποστήριξης, η παρεμπόδιση της διέλευσης και αποτροπή αποβίβασης νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών που συνοδεύονται από λεκτικό εκφοβισμό και ρατσιστικό λόγο.

Το Δίκτυο οργανώσεων Select Respect για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στις αξίες που πρεσβεύει, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την διαφορετικότητα, ενώνει τη φωνή του μαζί με όλους και όλες που αγωνίζονται ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Επιχειρεί μέσω της δράσης του να δημιουργεί το χώρο και τις συνθήκες για αλληλεπίδραση, ευαισθητοποίηση αλλά και για να αναδείξει ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες και δυνατότητες αντιμετώπισης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά….» συμβάλει στην εξάπλωση του ρατσισμού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ