Μήνυμα συνεργασίας από το Φόρουμ Select Respect

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φόρουμ Select Respect με θέμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πράξη – Κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα, το οποίο διοργανώθηκε από το Δίκτυο οργανώσεων Select Respect στις 23-25 Νοεμβρίου στο νέο πολυχώρο του Fix in Art στη Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 250 συμπολίτες μας από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα, στο τριήμερο συμμετείχαν μέλη και εθελοντές οργανώσεων και οργανισμών, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, δημόσιων και κρατικών φορέων μεταξύ των οποίων: η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος την Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού & Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπ. Παιδείας, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Ρατσισμού Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Καταπολέμησης Ρατσιστικής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, Δημοτικών Υπηρεσιών και της Βiennale Συγχρ. Τέχνης.

Ιδιαίτερα παραγωγικές ήταν οι συζητήσεις ανάμεσα σε κρατικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών στις πολυθεματικές στρογγυλές τράπεζες και στα βιωματικά εργαστήρια που έλαβαν χώρα γύρω από τις θεματικές «Εκπαίδευση και διαφορετικότητα», «Προκλήσεις του προσφυγικού» και «Καταπολέμηση των διακρίσεων».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο χώρος διεξαγωγής ήταν πλήρως διαμορφωμένος για πρόσβαση σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρχε διερμηνεία νοηματικής, ενώ εφαρμόστηκε σύστημα μηδενικών αποβλήτων (zero waste) περιορίζοντας στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συνεδρίου.

Το Δίκτυο Select Respect, που ανέλαβε μια πρόκληση διοργανώνοντας αυτό το τριήμερο Φόρουμ, εκτιμάει τη διεξαγωγή ως μια επιβράβευση της συλλογικής προσπάθειας από τις οργανώσεις που το συναποτελούν. Τα συμπεράσματα, τα αιτήματα και οι προτάσεις που καταγράφηκαν, θα κωδικοποιηθούν και θα κοινοποιηθούν δημόσια ώστε να βρουν το δρόμο τους όχι μόνο για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και για τους αρμόδιους φορείς. Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά όσες και όσους συμμετείχαν!

*Το οπτικό υλικό πλην λογοτύπων υπόκειται σε άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0)

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ